Candide (François Voltaire)

 7point4.jpg

En väldigt komplicerad och samtidigt barnsligt enkel dystopi; den pekar helt enkelt under huvudpersonen Candides öden genom hela världen på allt elände och all otur och olycka som ständigt verkar vara närvarande.

Voltaire har en salva kritik åt varje stort verk, varje medförfattare och varje filosofi och livsåskådning men erbjuder inte särskilt mycket själv förutom uppmaningen att ibland bara sluta grubbla och tiga med våra problem och ”odla vår trädgård” (d.v.s. jobba, gå tillbaka till naturen, acceptera) och är därför inte lika övertygande som exempelvis Palahniuk i Fight Club.

Den glättigt överdrivna handlingen (saga) på knappa 136 sidor kompenseras också av att boken är så gammal och att det är budskapet som är viktigast, men även om igelkotten Voltaire har väldigt vassa taggar och inspirerar väldigt mycket i sin kritik lämnar den mycket att önska. Som Voltaires underbara karaktär Pococurante säger om Cicero: ”…men när jag upptäckte att han tvivlade på allt kom jag till den slutsatsen att jag var lika klok själv och inte behövde hjälp av någon annan för att förbli okunnig”.

Måste läsas om!

”    – Tror ni, frågade Candide vidare, att människor alltid precis som nu har stått i med att göra kål på varandra? Och att de alltid varit lögnare, skrukar, tjuvar och förrädare, otacksamma, svaga och opålitliga, fega och avundsjuka, matvrak, fylltrattar och girigbukar, fåfänga och baktalande, blodtörstiga och utsvävande, fanatiska hyclare och idioter?
– Tror ni, frågade Martin, att hökarna alltid har ätit duvor när de fått fatt i nåra?
– Otvivelaktigt, svarade Candide.
– Men om hökarna alltid har haft samma karaktär, hur kan ni då tro att människorna skulle ha förändrat sin?
– Å, sade Candide, det är väl stor skillnad, människorna har fått en fri vilja…
Under sådana betraktelser anlände de till Bordeaux.”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s