Den sjätte passageraren (Theodor Kallifatides)

 1point2.jpgkallifatides_passageraren.jpg

Jag brukar försöka att inte döma författare efter bara en bok, men jag gör ett undantag här. Det finns två möjligheter: antingen är Theodor Kallifatides något slags idiot, eller så är hans läsare det. Jag misstänker att det är en kombination av båda. Jag kan på rak arm bara komma på två böcker som är sämre än det här, och det är Ernst Semmelmans samlade minnen (Alfredson, Hans) och The Valkyries (Coelho, Paolo).

Handlingen är denna: ett flygplan kraschar i Huddinge-området, ombord finns en okänd passagerare – en asiatisk pojke. Polisen börjar ana ett samband mellan alla de övriga fem passagerarna, de verkade nämligen alla i behov av organtransplantationer. Invävt i allt detta är kärleksförhållanden och relationer. Och? Vad var grejen? Jag vill inte kalla det  ”mysteriet” men den så kallade ”gåtan” blev inte fan löst i slutet av boken i alla fall. Totalt meningslöst.

Det är så otroligt patetiskt, speciellt med tanke på att herr Kallifatides (jag googlade honom efteråt) verkar vara en klok äldre herre. Det enda jag kan säga till hans försvar är att boken gör ett ambitiöst försök att beskriva ett dynamiskt och mångkulturellt Sverige i förändring, men bilden som ges är konstlad och jag drar en suck av lika delar lättnad och hån när jag läst ut Den sjätte passageraren. Den sjätte passageraren. Den sjätte passageraren. Smaka på titeln, så det inte glömmer. Yes, precious.

”Och nu hade hon alltså en teori om dubbelmordet.
Hon började utveckla den genast medan de satte kurs mot skeppsholmen.
Hon trodde att mördaren eller mördarna hade varit utsatta för sexuella övergrepp i barndomen, med all sannolikhet incest. De bär med sig en så djup skamkänsla att de inte vill bli sedda. Det är den typen som alltid förstör offrets ansikte. Det är offrets seende som först och främst skall oskadliggöras. Det är den sortens mördare som brukar hugga rakt mot ögonen, som ibland tar ut dem för att krossa dem separat. På det sättet dödas skammen inom dem.”

Ok vänta nu… hon vet inte hur många mördare det var, men hon har en stark känsla av att de varit utsatta för incest! Och vad är det för jävla tjat om offrets ögon fyra meningar i rad?

Titta på nästa citat. Bakgrund: Kristina = huvudperson/polis, läkaren har hon träffat i andra sammanhang. Observera meningsuppbyggnaden i rad tre-fyra – det verkar ju som om barn har skrivit det! ”Farfar Theodor, får jag skriva en liten bit av din bok?” ”Visst, lilla Elin/Marcus, ingen lär ju märka nåt!”

”Just då öppnades dörren och doktor Eva Strömhed kom in. Det visade sig att hon hade jour den natten och att det var hon som enligt Karl var ‘fasligt kompetent’.
Sanningen att säga var det läkaren som blev mest förvånad, hon hade ingen aning om att hennes patient var Kristinas far, men sannolikheten att träffa en läkare på sjukhuset – även om den på senare tid drastiskt hade minskat – var ännu avsevärd.”

Kristina och en anhörig till en av de inblandade sitter och äter middag eller liknande (hon är där för att prata om fallet, men de har pratat lite om den anhöriges relation till den inblandade ett tag).

”   – Hade han skulder?
– Nu är du kommissarie igen!”

VA???

Kristina pratar med en kollega och vän på telefon:
” – Thomas hade gått hem. Det var bara Östen och jag här och så såg jag plötsligt att han hade tårar i ögonen. Jag frågade vad det var och då började han gråta öppet och hopplöst som bara män kan gråta. Eva hade lämnat honom. Hon har återvänt till sin man och till sina barn. Hon kunde inte leva utan dem.
– Stackars Östen!
– Stackars Eva också och stackars hennes man och stackars jag!
– Stackars du?
– Ja. Har du inte förstått att jag är kär i honom?
– Och det säger du bara så här? Helt á propos?”

Vackert. Stor konst av Kallifatides! Vem fan i helvete pratar sådär?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s