Alla familjer är psykotiska (Douglas Coupland)

9point1.jpgfamiljer.gif

Wow! Vilket fenomenalt tempo!

Detta är en bok om en familj i USA som är ett brokigt gäng: modern (kring 65) är bara konstig, fadern är råbarkad och okänslig (därför roligast i hela boken), äldste sonen Wade är HIV-smittad och en drop-out, dottern Sarah (över 30) föddes utan en hand på grund av mammans mediciner men har lyckats bli en astronaut och ska snart upp i rymden, och slutligen är yngste sonen Brian naiv, blåögd och allmänt misslyckad.

Handlingen är så vrickad att jag inte orkar sammanfatta, men trots att den på sätt och vis är en typiskt amerikansk kaotisk-rolig historia är den aldrig dålig egentligen (det är som en skitfilm från Hollywood som som genom ett mirakel ändå är bra) utan påminner mycket om filmen The Royal Tenenbaums, men med ett helt oöverträfferligt tempo (som inte skär sig mot bokens otaliga och alldeles perfekt vältimade flashbacks).

Snygg layout (förlaget är okända Tivoli) och fantastisk läsning helt enkelt.

[…]Kring sig såg hon några Bryanaktiga nollor som satt förstulet klistrade vid skärmarna och garanterat nosade fram porrsajter. Några iddes dölja skärmarna när hon kom i närheten, andra gav fan i henne. Janet såg bilder som hon mer tyckte liknade gynekologi än pornografi; det förundrade henne att män ständigt suktade efter fler nästan identiska foton, som om de en vacker dag skulle träffa på den ultimata bilden som gjorde alla andra bilder överflödiga. […]

Ted och Bryan stod i en skuggfläck där temperaturen inte var ens en gnutta lägre. Runt dem skummade det av kärnfamiljer. Wade kunde inte låta bli att tänka: (kursivt) Hur många av dessa pappor viskade svinaktigheter i örat på sekreterarvikarier inne i förrådsrummet? Hur många tillbringade luncherna på motell? Och mammorna – hur många hade börjat dricka vitt vin til sina ensamma luncher hemma i köket? Hur många kände sig instängda och oälskade? Hur många var nästan ifrån sig av svartsjuka på ”den där smarta tjejen som just har vänt upp och ner på hela marknadsavdelningen med sina fräscha idéer”? – Den där smarta tjejen med en framtid vidöppen som Montana och ben som Bambis mamma?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s