I väntan på ett namn (Jhumpa Lahiri)

Översättargissning: Rätt! (kvinna)

7point3.jpg 9137122878.jpg

Väldigt jämnt om invandrares oundvikliga (?) utanförskap var i världen de än hamnar. Boken handlar om ett indiskt par som emigrerar till USA i slutet av 60-talet och hur livet blir för deras son (vars utanförskap blir än mer kännbar eftersom han fått namnet Gogol, efter författaren som fadern känner stark anknytning till, men vilken Gogol själv avskyr).

Det bästa i boken är att den fångar sanningen ganska ofta. Exempelvis redogör den för hur många invandrarbarns liv går åt till att göra uppror mot föräldrarna och den gamla kulturen, vad de istället skulle kunna lägga sin energi på om de levde i en harmonisk och anpassningsbar familj.

Det är intressant att boken beskriver två generationers invandrare och hur deras förhållande till varandra präglas av det nya landet, men jag blir inte särskilt imponerad ändå. Jag tycker att den är harmlös och för mjuk i kanterna. I och för sig är den skriven ur invandrares perspektiv, men den tar nästan inte alls upp smygrasism/främlingsfobi som ju varenda invandrare ändå känt av någon gång. Snarare är varenda amerikan familjen träffar på vänligt inställd till invandrare, vilket jag är skeptisk till, speciellt när Gogol flyttar ihop med en överklassflicka i hennes föräldrars hus och allt går lite väl friktionsfritt.

Dessutom har den en väldigt fin framsida, men som inte alls passar till innehållet. Jag tycker det är synd. Den mjuka, skrämmande gröna färgen är helt rätt, men det svarta i bakgrunden får mig att tänka på nätter, och dysterhet och yttre rymden och det passar inte till en optimistisk bok. Med ett ord: harmlöst och ganska tråkigt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s