Den tusende gången (Ulrika Olson/nedskrivet av Anna Lytsy)

tusendegngen.jpgTungt, tungt om incest och följderna det får för barnet. Det är Ulrika Olsons sanna berättels.

Boken börjar med att ge oss en bild av den vuxna Ulrikas liv som sexmissbrukare; varje helg lämnar hon sin man och sina barn för att gå på krogen, hitta ett byte, och ”våldta sig själv med mannens kropp”. Denna tid på veckan är hon ”lilla Ulrika”, en parallell personlighet. Vuxna Ulrika kommer dagen efter knappt ihåg vad som hände.

Grunden till detta och hennes andra missbruk (bulimi, m.m.) är de otaliga våldtäkter hennes pappa utsatte henne för från fyra års ålder till ungefär 14. Hon hade förträngt alla dessa tillfällen så effektivt att de dök upp igen först när hon var omkring 20 och började hemsöka hennes liv. Inte ens genom att dra honom inför rätta fick hon det lugn hon önskade sig, det krävdes åratal av missbruk, terapi och någon som kunde lära henne att älska på nytt (klyschigt men sant). Intressant är väl kanske också att bara en av alla hundratals män hon förförde sa nej, fastän hon uppenbarligen var full varje gång.

Det är riktigt fysiskt smärtsamt med alla blödningar, sprickor och åkommor men framför allt all elände som fått passera obemärkt genom ett litet barn i en på ytan vanlig svensk familj.

Fint uppdelat mellan lilla och stora Ulrika, rättsmedicinska handlingarna och domslutet (autentiska papper) i slutet av boken ger tyngd. Otroligt storsint (jag blir alldeles rörd) att inte fördöma pappan, utan att poängtera att han har egna problem med personlighetsklyvningar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s