Stardust (Neil Gaiman)

9point1.jpgstardust.jpg

Jag har sagt det förut och jag säger det igen: det är svårt att skriva sagor så bra som Neil Gaiman. Och ändå gillar jag inte ens sagor…

Boken handlar om Tristran (även om det står Tristan vid flera tillfällen på baksidan) som är förälskad i Victoria Forester i den medeltida byn Wall i England. Han är så upp över öronen kär att han är beredd att gå genom muren till älvornas land (Faerie) för att hämta resterna av stjärnfallet när hon lovar att hon ska ge honom vad han än önskar sig av henne (även sin hand i giftermål) om han gör det.

Det visar sig att stjärnan är en levande varelse och att ta med sig stjärnan visar sig svårare än väntat, mycket eftersom hon hatar Tristran av hela sitt hjärta. Men vägen tillbaka till Wall är lång och full av hinder och Tristran lyckas vinna stjärnans tillit. Men när han kommer tillbaka till Wall blir han överraskad av vad Victoria har att säga, och han överraskar i sin tur mig med sin reaktion. Mer tänker jag inte säga eftersom det här är en mycket mycket bra bok, men det är ju uppenbart att han förändrats på sin långa resa.

Mycket bra karaktärer med integritet (de utforskas inte till 100%, vilket gör att de kan överraska) gör att Stardust är snäppet bättre än övriga böcker av Gaiman (American Gods undantaget) jag läst. Man skulle kunna säga att den här boken är mer rakt på sak.

En så fin titel som Stardust gör att åtminstone jag läser boken med rätt höga förväntningar. Men precis som allt annat av Gaiman håller den här boken en väldigt hög och jämn nivå från början till slut. Och även om jag hade älskat ett olyckligt slut (jag trodde väldigt länge att jag skulle få ett också), är jag ännu mer imponerad av att Gaiman lyckats skriva ett lyckligt slut utan att det kändes för pompigt, glättigt och krystat som traditionella sagor samtidigt som Stardust behåller sin lätta dysterhet. Strålande.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s