Visst gör det ont (Gunnel Beckman)

 6point2.jpgvisstgordetont.jpg

Det här var intressant läsning. Det berodde mycket på att boken är en ungdomsbok från 1963 och ingår i FICK–serien (se längre ned för mer om det). Boken handlar om den unga Veronika som bor på en gård på den svenska landsbygden anno 1920-tal. Hon är ensamt barn sedan hennes lillebror dött i sjukdom. Familjen har det kärvt ekonomiskt (precis som stora delar av övriga världen efter kriget) och Veronikas mor som alltid haft svaga nerver (svaga nerver är för övrigt ett sånt där typiskt gammaldags uttryck) försöker med hjälp av sömnmedel begå självmord men misslyckas och läggs in i en stad långt därifrån. Föräldrarna bestämmer sig för att inte berätta hela sanningen för den 15-åriga Veronika utan skyller moderns frånvaro på gallsten.

 

Veronika själv är i en känslig ålder och hennes liv kommer i ytterligare svängning när en avlägsen ung manlig släkting besöker deras gård i ett par dagar och spenderar tiden i sällskap med henne. En slags blandning av ömsesidig tillgivenhet och förälskelse blommar upp mellan dem. Veronikas självförtroende ökar i takt med att hon hittar en identitet och hon är som förbytt när hon efter släktingens avfärd återser sina kusiner och framförallt den äldre kusinen Arvid – som hon länge varit hemligt förälskad i – lägger märke till det. Hon växer ytterligare i och med att hennes mor återvänder hem och hon får ta del av sanningen om moderns tillstånd. Hon lämnar barndomens bekymmerslöshet och en omisskännlig ny värld öppnar sig för henne, och läsaren får bevittna hennes utveckling från barn till ung kvinna.

 

Veronika är en sympatisk huvudkaraktär, vilket gör det lätt att dras med i handlingen. Hon är ju egentligen bara ett barn, så hon är oskyldig och naiv som bara dessa små människor (gud, vad jag hatälskar det uttrycket) kan vara. Hennes värld genomsyras av en sorglöshet och äventyrslysten air (som dagens barn tyvärr inte lär uppleva med sexfixering, Dr Phil, Pokémon och allt vad det innebär…) vilket starkt kontrasterar till en efterkrigstid där det för de allra flesta gäller att vara hårdhudad och klara sitt eget skinn. Allt detta gör som sagt Veronika till en tacksam punkt att låta boken kretsa kring.

 

Kort sagt är boken enkel men koncis. Rekommenderas som kuriös läsning; det är verkligen kul att drömma sig tillbaka till äldre tider ibland.

 

Jag plockade ut lite citat från längst bak i boken där det gjordes reklam för de övriga FICK-böckerna. Jag tycker hela idén med att låta dåtida författare (observera att boken är från 1963) skriva för att hjälpa ungdomar med deras liv är urgullig.

 

De problem som förr eller senare möter de unga har kringgåtts eller romantiserats i de flesta böcker som skrivits för ungdom. FICK-BÖCKERNA vill ge unga människor i åldern 15-19 år riktiga böcker, som behandlar deras egna problem, som är god litteratur, som ger dem något att tänka på men samtidigt är lättlästa och fängslande.

 

Är de inte söta?

 

Här kommer en beskrivning av en annan av FICK-böckerna (som jag för övrigt tänker läsa).

 

Birgitta Järvstad VÄG MOT I MORGON. En kvinnlig gymnasists liv under de två sista skolåren. En mogen, klok och samtidigt gripande ung bok, som kan hjälpa läsaren att få perspektiv på sin egen situation, på sina föräldrar (som människor och inte bara som föräldrar), på livet över huvud taget. Den första kärleken – sällan skildrad så vackert i svensk litteratur – är förutsättningen för den mognad med vilken hon senare möter en ny kärlek. Prisboken i den stora pristävlingen om den bästa nutidsromanen för unga människor.

 

”[…] få perspektiv på sin egen situation” – de är så söta på det där förlaget!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s