balladen om Sandra Ess (Cannie Möller)

3point1.jpgballadenomsandraess.jpg

Den här boken utvecklas oväntat från en sån där typiskt halvdan ungdomskärleksskildring till att röra sig i andra sammanhang, nämligen bland gamlingarna på ett äldreboende (vilket är extra aktuellt för mig eftersom jag börjar jobba med det om tre veckor!). Huvudpersonen Sandra, eller Ess som hon vill kallas, är en ensam tjej som flyttar hemifrån till Stockholm för att lära sig klara sig själv. Hon lyckas på äldreboendet återförena den 80-årige Judith med sitt livs kärlek Bengt. Judith har judiskt påbrå och de gick skilda vägar då Bengts bror var ”antisemitistiskt aktiv” under andra världskriget och i sin tur blev utlämnad av Judith till antirasistiska rörelser vilket blev hans död. Judith kunde inte förklara och Bengt kunde därför inte förlåta men känslan av förlust gnagde i dem båda resten av deras liv.

 

Liksom miljontals andra böcker handlar även denna om gränsen mellan ung och vuxen, vilket blir än påtagligare när Sanna upptäcker att hon är gravid. Fadern har hon brutit med på grund av att han var otrogen. Hon pendlar mellan viljan att behålla barnet som talar till henne i hennes kropp och lockar med ett ansvarsfullt vuxet liv, och viljan att göra sig av med barnet och fortsätta lappa ihop sitt eget trasiga liv. Meningen med boken (som känns som att den bygger på en sann historia) är att visa att kärleken ter sig lik i alla generationer och att den ofta antagit oväntade skepnader och att alla har något att lära av andras kärlekshistorier.

 

Boken är tyvärr väldigt tunn och inte mycket att diskutera i mina ögon (även om många svensklärare säkert skulle kunna vaska fram plågsamt torra frågor till avslagna diskussioner med sina högstadieelever – det är den typen av bok). Vällingby bibliotek (som jag köpte boken av efter en av deras regelbundna utgallringar) klassar den tydligen inte som ungdomsbok (Hcu), men det är för mig alldeles självklart att den borde stå på de hyllorna. Den är helt ok på alla sätt, men väger lite lätt och jag fattar verkligen inte varför jag läser sånt här.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s