Forrest Gump (Winston Groom)

9point.jpgforrestgump.jpg

”Forrest Gump” känner de flesta igen. Men jag är inte så säker på att lika många vet vilken strålande satir som döljer sig bakom Tom Hanks karaktär (som förmodligen är den första associationen).

Gump är en enkel landsbygdsgrabb som har en utmärkande egenskap framför andra: att han är otroligt korkad. Det visar sig bland annat genom att han boken igenom (som är berättad från hans perspektiv) inte kan stava till ordet ”ask” utan skriver ”axe”, jämt och ständigt skriver ”I has”, etc. I början kan det vara irriterande men man vänjer sig fort vid det speciella språket och åtminstone jag blev snabbt fäst vid Forrest, som må vara är korkad, men har ett hjärta av guld och är helt genomärlig.

Och Forrests dumhet är Grooms genialitet kan man säga. Genom en rad sammanträffanden (observera att det trots allt är en satir) hinner Gump med att delta i vietnamkriget, rädda Mao från att drunkna, hälsa på presidenten ett antal gånger, spela pingis i olympiska mästerskapen, och mycket mycket mer. Samtidigt som allt detta finns i bakgrunden Forrests stora barndomskärlek Jenny. Allt som händer honom är beskrivet med hans egna ord, och det är som sagt bokens storhet; det visar dels allt knäppt vi tar för givet i våra liv och dels beskrivs stora historiska händelser från ett vuxet barns ögon. Och i slutändan är det enda som betyder något ärlighet och kärlek. Jag är bara alltför medveten om hur flummig recensionen är på väg att bli, men det kan inte hjälpas; det är en bok om livet.

Något som är märkligt är att jag hade jättesvårt att hitta bra citat från boken. Dess styrka är nämligen inte ordvitsar och andra mindre underfundigheter, utan en slags diskret, humoristisk puls som slår boken igenom, blandat med vissa helt vansinniga episoder; något som för övrigt kännetecknar de riktigt bra böckerna i genren (jag tänker närmast på ”Moment 22” av Joseph Heller). Det är en unison helhet; skulle jag plocka ut en bit av den skulle den bli obegriplig och intetsägande. Jag har sett filmatiseringen också, men vill hävda att den är mycket annorlunda stilmässigt; det är som vanligt en hel del subtilt material som försvinner när man konverterar från bok till film, samtidigt som mycket nytt i form av bild och musik tillkommer. Men filmen är också mycket bra, inte tu tal om saken.

Sammanfattningsvis är Forrest Gump helt klart en av de charmigaste böcker jag har läst. Den är välskriven och är lika rolig som den är vass, precis som bra satir ska vara. Jag är mycket imponerad och rekommenderar den varmt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s