Skeppsbrott (Dan Rhodes)

2pointer.jpgskeppsbrott.jpg

Boken består av 101 jättekorta texter om flickvänner (varav de flesta förmodligen är självbiografiska). De är varken jätteroliga eller jättefyndiga; snarast barnsliga i sin banalitet. Det är nämligen som om ett barn har gett sig på att försöka vara fyndig och speciell. Men det gick jättefort att läsa ut boken. Vilket var bra.

Nedan följer texten ”Skeppsbrott” (oredigerad), eftersom den är mycket typisk för boken.

”Efter skeppsbrottet var jag förkrossad och grät i veckor. När jag hade sörjt färdigt insåg jag att min flickväns död inte skulle innebära slutet för mig. Jag träffade någon som var lika vacker och trevlig som hon och till slut bjöd jag med henne på solsemester. Min gamla flickvän spolades iland. Hon hade klamrat sig fast på en planka i fjorton månader och levt på fisk, regnvatten och sin kärlek till mig. Jag stod inför ett val. Min nya flickvän vann eftersom den gamla var utmärglad, smutsig och blöt och dessutom hade vattnet gjort henne skrynklig över hela kroppen.”

Den illustrerar väldigt väl vad jag menar med att boken är barnslig. Förmodligen skriver hans vänner (som ofta recenserar värdelösa författares böcker) att han är nyskapande, trendbrytande, en pionjär, etc. men jag tycker man ska skilja på de begreppen och ”annorlunda”. Tyvärr är den här boken annorlunda, på ett dåligt sätt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s