Sleepers (Lorenzo Carcaterra)

 Översättargissning: Rätt! (kvinna)

 7point4.jpgsleepers.jpg

Sleepers handlar om fyra barndomsvänner i Hell’s Kitchen som efter ett rackartyg hamnar på en sluten ungdomsanstalt, där de utsätts för våld och övergrepp från vakternas sida som inte hör hemma i en demokrati. Det är i princip den första delen av boken (som också är den bästa delen).

 

Resten handlar om hur två av dem slår in på brottets väg (på grund av övergreppen) medan övriga två skaffar sig respektabla arbeten, och hur de får sin hämnd på vakterna och anstalten.

 

Det är en historia om en utstuderad hämnd och framför allt om när en hämnd kan vara rättfärdig och nödvändig (se citat). Huruvida den är sann eller inte spelar mindre roll (även om baksidan hävdar det). Carcaterra drar själv många paralleller till ”Greven av Monte Cristo”. Men i mina ögon är den här boken som bäst när den beskriver den vänskap och lojalitet som finns mellan pojkarna. Det är en vänskap som är så äkta och fullständig att jag nästan blir avundsjuk för att jag inte ingick i den. Det för tankarna till förr i tiden, när barnen bara hade varandra, och jag tänker på att få ungar nuförtiden får uppleva sådan vänskap, och hur deras vuxna liv påverkas av det. Blödigt förvisso, men dagens sanning icke desto mindre.

 

Jag märker själv hur klyschig och opersonlig den här recensionen blev, och jag kan bara beklaga. Men jag reser bort om två dagar och har en hög recensioner jag måste bli klar med innan dess. Undantag som bekräftar regeln, ärlighet varar längst, etc. etc.

”Och du kommer att må bättre om ni lyckas med det här?” frågade Fat Mancho. ”Kommer det att få dig att glömma all skit som har hänt?”

”Nej”, sa jag och vände mig mot honom igen. ”Det kommer bara att ge mig något angenämare att minnas. Någonting trevligare att tänka på.”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s