Varats olidliga lätthet (Milan Kundera) [1984]

varats..

Det här är en av få böcker jag inte läst ut men kommit tillbaka till. Jag läste de första 100 sidorna för flera år sedan, men tyckte det var för löjligt med hunden Karenina och jag begrep väl inte så mycket av det han skrev (liksom man i retrospekt sällan begrep någonting om man ständigt revolterar mot sig själv; ”ung och dum”!). Nåväl, jag tog upp den igen.

Kundera delar världen i två poler: tungt och lätt (därav titeln). Istället för bra/dåligt. Löper sedan spåret ut med en kärlekshistoria.

Men när Kundera börjar skriva politiskt krockar mina två av mina världar – skönlitteraturen och politiken. För att parafrasera Tjechov, politik är min lagvigda hustru och skönlitteratur min älskarinna. Nej Kundera, de vietnamesiska trupper som fick slut på Röda khmerernas vansinniga regim var inte förtryckande ockupationsstyrkor. Vietnams inblandning och fortsatta humanitära stöd (i skuggan av obefintligt FN-stöd) var det enda som förhindrade en ännu värre misär i Kambodja. Att påstå att Vietnam var en vasallstat till Ryssland tyder på hisnande djup okunskap. Celebriteternas ”protestmarsch” mot Vietnam är ett sham, precis som det mesta celebriteter har för sig. Det kambodjanerna behövde var inte kändisar utan mat, vatten och mediciner.

Som sagt, två världar, som jag inte kan hålla isär. Dessförinnan: mycket bra (jag ska sluta använda f-ordet; f-ntastisk). Jag har stor respekt för Kunderas människokännedom (mer än Freud). Hans historia är rak och logisk men samtidigt mjuk och förstående.

Tereza vet vad som sker i det ögonblick då kärleken föds: kvinnan kan inte motstå den röst, som kallar på hennes förskräckta själ; mannen kan inte motstå den kvinna vars själ berörs av hans röst.

Översättargissning: rätt, kvinna

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s