Vietnam Inc. (Philip Jones Griffiths) [1971]

Griffiths introduktion börjar med följande:

In Vietnam can now be seen the opening round of the last big fight, the conflict between East and West – that ultimate conflict that will determine the shape of mankind’s future. The values of Western democracy are being pitted against those of China. This war in Vietnam is the beginning of the war with China (for Vietnam is ideologically a part of China) and the war is qualitatively different from all others because it is being fought not for sea routes or land, but for the minds of men.

För mig låter det som nonsens. Vietnam har genom historien gång på gång drabbats av Kinas expansionism; att bunta ihop dem i samma ”ideologi” är för mig obegripligt. Det är illustrativt att Nixon/Kissinger några år efter att denna bok släpptes såg sig som bästa vänner med Kina – som ju invaderade Vietnam med 500 000 soldater i februari 1979, den gången med Carters välsignelse. Tvärtom är det just Vietnams strävan efter oberoende som utgjort det största hotet mot de som styr och ställer i den här världen. När han skriver ”The values of Western democracy” och ”the minds of men” kan jag bara hoppas att han är ironisk.

Griffiths har en mycket självsäker och ”kännande”, på gränsen till arrogant, ton när han beskriver vietnamesers diverse egenskaper, hur deras språk är uppbyggt och hur de knappt förstår varandra när de pratar – så hur skulle en utlänning kunna förstå?, liksom när han delger oss hur vietnamesernas psyke och mentalitet fungerar. Var inte orolig, det är inget idoliserande och romantiskt porträtt av vietnameserna som oskyldiga och obefläckade. De beskrivs t.ex. som stolta, närmast kryptiska, och aldrig avslöjandes sin längtan och strävan. Det är rättframt, även om som sagt metoden är att dra alla över en kam. Sådana generaliseringar går oundvikligen snett – frågan är bara hur fel det blir. Ändå tycker åtminstone jag (och jag är ingen beundrare av generaliseringar) att Griffiths ofta har en poäng i det han säger. Från det perspektiv jag är van att läsa – dels rent faktamässigt vad som hände, de mediala reaktionerna, eventuella juridiska frågor (krigsbrott, statsaggression, folkmord, terrorism, etc) och geopolitisk analys – ter sig det här som mindre bevisbart och mer abstrakt. Men jag tror att man ska ha respekt för de som försöker förmedla sina erfarenheter och sin syn på folket. Eller ska denna förståelse vara förbehållen endast de som levt tio år i Vietnam (eller vilket land det nu handlar om)? Vi andra som inte har gjort det, har inte vi rätt att försöka tillskansa oss en bild, oavsett hur klumpig den blir? Dessa är svåra frågor och Griffiths tar i dem på ett ohymlande och ärligt sätt. Det är först i det ljuset som Vietnam Inc. blir en oerhört viktig bok.

Se Griffiths bilder (och hör honom kommentera) här:

http://www.magnumphotos.com/C.aspx?VP=XSpecific_MAG.PhotographerDetail_VPage&l1=0&pid=2K7O3R149GCO&nm=Philip%20Jones%20Griffiths

http://inmotion.magnumphotos.com/essay/warsgriffiths

http://inmotion.magnumphotos.com/essay/viet-nam-peace

http://inmotion.magnumphotos.com/essay/pointandshoot

http://www.aperture.org/jonesgriffiths/

http://www.digitaljournalist.org/issue0507/pjg_thumbs.html

Intervju med Griffiths här (har ej tittat ännu)

.

.

.

.

.

.

.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s