Rapport från vår sköna nya värld (Günter Wallraff) [2009]

 

Man kan inte annat än beundra Günter Wallraff efter att ha lärt om hans metoder… Den här boken innehåller ett reportage där han lever som hemlös under vintern, arbetar som telefonförsäljare, producerar Lidls frallor samt inledningsreportaget där han utklädd till mörkhyad vittnar om den grova rasism som finns på många plan av det tyska samhället (resultatet skulle kanske inte skilja sig nämnvärt om någon gjorde om det i Sverige – se t.ex. burka-reportaget Aftonbladets reporter utförde för några år sedan).

Jag tycker inte att de icke-wallraffande kapitlen (Deutsche Bahn, lyxkrogen, m.m.) har samma tyngd och vidd som kännetecknar riktigt bra grävande journalism. De försök som görs för att ge en övergripande bild av det samhällsklimat som skapar och tillåter t.ex. nästintill laglös telefonförsäljning faller på att enstaka exempel får bära upp hela resonemanget. Sedan är Wallraffs empati och medmänsklighet omisskännliga genom alla texter i boken, men det är en annan sak. Jag ser verkligen fram emot att läsa hans äldre böcker.

 

100 procent av de anställda i Starbucks butiker i USA (baristor och Shift Supervisors) är deltidsanställda utan ett garanterat minimum av arbetstimmar. […] Endast 40,9 procent av de anställda på Starbucks är sjukförsäkrade medan motsvarande siffra för Wal-Mart, som är känt för sin undermåliga försäkringspolicy, trots allt ligger på 47 procent.

[…]

På frågan från en av seminariedeltagarna om vad man skulle kunna göra med resultaten från en olagligt upptagen videoövervakning, som ju inte godtas som bevis inför rätta, sade seminarieledaren att det enklaste vore att visa den för ett vittne, utan att avslöja ursprunget, den olagliga videoupptagningen. ”Det är en väl utprövad metod. Som seminarieledare får jag inte rekommendera det, det är ju juridiskt sett bedrägeri. Men jag menar ändå att om ni har någon som på ett trovärdigt sätt försäkrar att det har hänt, så är det inget problem.”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s