Krigets sorger (Bao Ninh) [1991]

Börjar med en ”städpatrull” som, efter att kriget är slut, letar upp och begraver de miljoner som dog, eller snarare det som är kvar av dem. Skildrar därefter huvudpersonen Kiens liv innan han drogs in i kriget, och vad det gjorde med honom, hans kärlek (Phuong…), hans förmåga till kärlek, självrespekt, ……..

Bitvis dålig översättning (vietnamesiska till engelska till svenska…); t.ex. s 43.

Absolut i samma klass som de bästa krigsskildrarna jag läst (Böll, Remarque, Hemingway, m.fl…). Väldigt känslig för tankar och känslor i olika faser av kriget, äkta och komplexa karaktärer. Ger inblick i de amerikanska soldaternas bestialitet och barbari; hur främmande de var i landet, och hur rädda de gjorde människorna.

Äh. Det här var en svår bok att skriva om. Skitsamma.

Under en lång tid, vid så många, många gravar, förde de bortgångnas själar tyst och beklämmande in krigets sorger i hans liv.

~

Och jag är redan fyrtio. En ålder som jag en gång fann så avlägsen, främmande, på något sätt ouppnåelig.

Från det längesedan förgångnas horisont blåseer en obeskrivligt dyster vind, som en oändlig obotlig sorg, genom städerna, viner genom byarna och genom mitt liv.

~

”Det är bara det”, tillade han lika tydligt, ”att jag inte vet vad jag skall göra med detta berg av papper.” Det var romanen han syftade på. När han nu skrivit den hade haningen användning för den. Vilka djävlar han än haft att befria sig ifrån, så var de nu borta. Romanen var askan efter denna djävulsutdrivning.

~

Mot slutet av sitt liv målade Kiens far undantagslöst allt i olika gula nyanser, antingen han målade en människa eller en häst eller en ko, antingen det var regn eller solsken, morgon eller kväll, stad eller land, skog eller berg, floder eller källor, ja, antingen han målade himmel eller hav. Gult. Inga andra färger, bara gult.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s