Fågeln som vrider upp världen (Haruki Murakami) [1997]

Detta är en mycket märkvärdig bok. Redan 15 sidor in i boken finns en myriad av öppningar som författaren kan utveckla som han behagar. Boken är på så vis mycket levande. Jämför med samtida svensk litteratur, där författarna knappt har begåvning nog att följa ett enda spår… *hostdeckarehost*

Det stora temat i boken är: kan man verkligen lära känna en annan person? Okada trodde att han kände sin hustru, enda tills hon plötsligt bestämde sig för att lämna honom fysiskt. På andra plan fortsatte hon att kommunicera med honom, och boken handlar i mångt om hur han försöker återfinna henne i olika dimensioner. Det som låter som en jobbig Freudiansk, överpretentiös konstfacksstudents patetiska författarförsök visar sig vara en av de rikaste och fantasifullaste historier jag läst på länge. Inte för att jag gör anspråk på att förstå alla vindlingarna mellan dröm och verklighet, nutid och historia. Däremot tycker jag så mycket om Okadas distanserade, nästan apatiska, attityd (som när Malta Kano berättar om sitt självmordsförsök och han bara tänker på hur hon rör om i sitt kaffe). Det är som med Loes karaktärer; man frågar dem ensak och de svarar på något helt annat. Boken har mycket humor, och en stor ironi är att vi som läsare aldrig vet om vi känner Okada (t.ex. när hans fasad rämnar när han är för sig själv i köket), lika lite som han sin hustru. De många drömturerna och bokens andra huvudtema, förlust, gör boken stundtals tung och dyster och ger den ett djup bortom dess humor. Karaktärerna är inte många med tanke på bokens längd, men Murakami låter dem dansa kring varandra, in och ut ur berättelsen i en alldeles egen rytm. Detta är en mycket märkvärdig bok.

Jag vet inte om det bara var en slump, men ”nyckelfågeln” hade en mycket kraftfull närvaro i Kanels berättelser. Fågelns läte kunde bara höras av vissa speciella människor som leddes av det mot en oundviklig katastrof.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s