Översten får inga brev (Gabriel García Márquez) [1961]

 

Ett porträtt av en pensionerad överste, som lever ett stilla liv med sin svårt astmasjuka hustru, kämpar för brödfödan och dagligen längtar efter sitt pensionsbrev för väl utförd militär tjänst. Var är han? När är detta? Vilket är kriget han har kämpat i? Vilka är de, som skjutit deras enda son, som endast efterlämnat en stridstupp som minne? Endast en av frågorna går att besvara. En diskret hänvisning till Suez-krisen ger vid handen att det är 1956. Men just anonymiteten i boken i övrigt – inga namn på karaktärer, platsen, etc – är dess utmärkande drag. Det hade kunnat vara vilken by som helst i Latinamerika, eller kanske t.o.m. världen. Temat är universellt – jobba och slit hela ditt liv, t.o.m. i en så ”manlig” och ”hedersvärd” värld som det militära – och vad är tacken?

Överstens principfasthet och känsla av heder mitt i all nödtorft tar sig uttryck i att han så länge vägrar sälja tuppen, trots att maten ibland inte räcker till honom och hustrun (men tuppen måste ha sin majs). Detta är en bekräftelse på människans styrka, som kan stå sig även mot samhällets svek. Boken hade förmodligen inte kunnat skrivas på samma sätt (med en militär huvudperson) efter de militärdiktaturer som seglade upp under ffa 70-80-talen och så starkt präglar Latinamerikas moderna historia.

Också översten fick ett återfall. Han plågades i timmar på avträdet och kallsvettades när han kände hur han multnade invärtes och hur hela tarmfloran föll sönder. ”Det är vintern”, upprepade han för sig själv och tappade inte modet. ”Allt blir annorlunda så snart det slutar regna.”

Han trodde det verkligen, och han var övertygad om att han skulle vara fullt frisk i det ögonblick då brevet anlände.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s