Uprising (John Nichols) [2012]

Den här boken innehåller ingenting nytt. Anledningen till att jag beställde den var Nichols imponerande framträdanden i Democracy Now! (bl.a. detta). Det visar sig till min förvåning att han är betydligt mer välartikulerad när han pratar, än när han skriver…

Denna bok är som Michael Moore på steroider, den verkar nästan besatt av vad Limbaugh och O’Reilly säger i sina program (JA! Vi vet att de har fel!), den är full av idoliserande beundran för ”the founding fathers” och deras ideologer; Jefferson, Madison, Thomas Paine, m.fl. beskrivs med nästan barnsligt okritiska ögon. De texter de skrev för 200 år sen lyfts till nya idealistiska höjder. Boken är dessutom full av upprepningar.

Det som är intressant är den historiska kopplingen, t.ex. att Wisconsins huvudstad döptes till Madison 1863, ett par citat (”If once [the people] become inattentive to the public affairs, you and I, and Congress and Assemblies, Judges and Governors, shall all become wolves.” – Jefferson) och busringningen till Walker (en bloggare ringde och låtsades vara David Koch, en av Walkers främsta sponsorer – och idioten går på det, och börjar öppet diskutera på telefon bl.a. hur han ser Reagan som sin förebild, m.m.). Men fördelarna vägs å andra sidan upp av mängder av idiotiska överdrifter som att guvernören Walker vill ”ta vår historia som en delstat som stått på arbetarklassens sida” eller den naiva smutskastningen av Republikanerna till förmån för Demokraterna, eller när han använder Michael Moore som sin främsta referens (sid 86-87), pratet om Roosevelts ”dröm om ekonomisk frihet”, m.m. m.m. m.m. m.m.

Visst – jag är medveten om detta; i USA är konstitutionen helig (även om ingen vet vad den säger), och om man utger sig för att vara dess försvarare vinner man många poäng. Men kom inte och säg att Howard Zinn är din största inspirationskälla om du sen går vidare och skriver en patetisk bok som lika gärna hade kunnat vara en 20-sidors Xerox-pamflett att dela ut vid demonstrationerna. Detta är inte en bok, det är ett skämt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s