Ahasverus död (Per Lagerkvist) [1960]

Som vanligt, så kryptisk och kärnfull, att man undrar om man ens begripit ett dyft av boken. Samtidigt har man en vag känsla, att om man bara begrep vad det rörde sig om, om man bara hade den rätta nyckeln – då skulle mänsklighetens hemligheter visa sig för en. Men det är inte bara en gång som Lagerkvists metabibliska allusioner svischar förbi mitt huvud som Perseus pilar… vad mer finns att dryfta?

 

De säger att hans lidande och död är det största som någonsin hänt i världen, det betydelsefullaste av allt. Ja kanske det, det kan ju hända. Men hur många får inte lida utan att deras lidande betyder någonting alls.

[…]

Hon hade ju haft alldeles rätt när hon sagt att pengarna till sin pilgrimsfärd hade han kommit över på ett ohederligt sätt. Det var orättfärdigt förvärvade pengar han vallfärdade för. Det var med stulna, rövade pengar han skulle betala överfarten till Det heliga landet, om han nådde dit ner till utskeppningshamnen nångång. Han ville kasta bort dem, göra sig av med dem, de var verkliga syndapengar, vunna genom brott, det var till och med blod på dem – men om han gjorde det så nådde han aldrig sitt mål, då kom han aldrig över havet, aldrig till Det heliga landet som han längtade till. Så förhöll det sig med hans pilgrimsfärd.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s