Den oändliga rättvisans matematik (Arundhati Roy) [2004]

 

Snärtigt bildspråk. En del vassa poänger. För mycket egocentrism (”vad jag ska göra med det här priset och de där pengarna”). I övrigt intet.

Är det möjligt för människor som inte kan skriva sina egna namn att förstå ens de mest basala, elementära fakta om kärnvapnens natur? … Är de instängda i en tidskapsel varifrån de ser världen passera förbi, oförmögna att förstå eller kommunicera med den därför att deras språk aldrig räknade med de fasor som människosläktet skulle drömma fram? Spelar de ingen roll alls? Ska vi bara behandla dem som kretiner? Om de ställer frågor, ska vi servera dem jodtabletter och parabler om hur Herren Krishna lyfte ett berg…?

[…]

För regeringarna i Indien och Pakistan är Kashmir inte ett problem, det är deras eviga och spektakulärt framgångsrika lösning. Kashmir är kaninen de plockar upp ur sina hattar varje gång de behöver en kanin. Olyckligtvis är det numera en radioaktiv kanin, och den löper omkring utom kontroll.

[…]

Denna listiga sammanflätning av USA:s kultur, musik, litteratur, landets bedövande skönhet och vanliga människors vanliga nöjen med kritiken av USA:s regerings utrikespolitik (som de flesta amerikaner, på grund av USA:s ”fria press”, tyvärr vet mycket litet om) är en medveten och ytterst effektiv strategi. Det är som en armé på reträtt som söker skydd i en tätbefolkad stad i hopp om att riskerna för att träffa civila mål ska hålla tillbaka fiendens eld.

[…]

Kung Hammurabi av Babylon var den förste att kodifiera lagar som gällde medborgarnas sociala liv. Enligt denna lagsamling hade övergivna kvinnor, prostituerade, slavar, och till och med djur rättigheter. Hammurabis lagsamling betraktas inte bara som juridikens födelse, utan också som början till en förståelse av begreppet social rättvisa. USA:s regering kunde inte ha valt ett mer olämpligt land som skådeplats för sitt olagliga krig och för demonstrerandet av sin groteska likgiltighet för rättvisa.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s