Sweet Thursday (John Steinbeck) [1954]

IMG_8970

Ja, du, Steinbeck… Du får en ny chans efter kniven i ryggen, elefanten i porslinsbutiken, Sveket Bombs Away. Det är svårt att inte charmas; värmen är där, karaktärskännedomen likaså, den rörande småstadsidyllen som kuliss. Men samtidigt, omöjligt att glömma krigshetsaren (han var bara en man av sin tid? vad betyder det egentligen?) John Steinbeck. Nåväl, adelante.

Doc återvänder till Cannery Row efter kriget, och saker och ting är inte som de var, framför allt har han själv förändrats; något fattas honom! (Kanske fällde han inte tillräckligt många BOMBER?!) Han fördjupar sig i studiet av hur bläckfiskar förändrar färg beroende på deras känsloliv (hans studium av djurens känslor ett substitut för sina egna – som han är fullständigt ovetande om):

Now discontent nibbled at him – not painfully, but constantly.

Det gamla kompisgänget och bordellmamman Fauna är bekymrade.

Fauna regarded marriage with a benevolent eye. Not only was it a desirable social condition, but it sent her some of her best customers.

Så de arrangerar en fest åt honom, och bjuder in tjejen som han är intresserad av. Festen ordnas med en stor dos Atombombs-symbolik:

Fission took place in the Palace Flop-house, and from there a chain reaction flared up in all directions. Cannery Row caught fire. Mack and the boys had the energy and the enthusiasm of plutonium.

Jag kan inte förmå mig – som synes – att recensera kallt och sakligt, som jag brukar (hrm). Men skämt åsido, boken är finstämd och skön läsning, men är för mig inte bland Johnny S’ främsta verk. Dynamiken i det lilla samhället, som beskrivs som en enda kropp, som kan reagera med oro, nervositet, glädje och sorg – är söt men något tråksam efter Cannery Row (Sv Det stora kalaset). Vidare, vidare.

 

portent = järtecken
wallager = röj (fest)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s