Carema-skandalen (Erik Palm) [2013]

IMG_8643

Boken börjar bra, på ett möte på Djurgården för riskkapitalister 2008, där ”Årets Exit” delas ut till den jävel som har skinnat verksamheten och allmänheten på mest pengar. Därifrån går den till att beskriva ett patientfall med en vanskött äldre kvinna, för att ställa sig frågan hur det är möjligt att vårdföretagen går med rekordvinster samtidigt som deras ”kunder” ligger i sitt eget träck. Frågan är väl ställd:

Vad händer när de allra tuffaste avkastningskraven möter samhällets mest sköra och utsatta individer?

Efter frågan följer den obligatoriska pseudo-objektiviteten:

…kanske jag bör deklarera att jag inte har någon avsikt att ta ställning i de ideologiska trätoämnena för eller emot vinster i vården, eller privat eller offentlig vård.

Översättning: ”jag kommer härmed presentera 150 sidor argument för varför riskkapitalisters enda mål är hög avkastning och att de kommer att nedrusta vården och omsorgen så snabbt och mycket de bara kan, men eftersom jag är oförmögen till att sätta deras roll i vårt samhälle i en större kontext vill jag gärna behålla min politiska oskuld.”

Därefter kretsar boken främst kring Caremas Koppargården (fd Råcksta sjukhem, där jag har arbetat som vårdbiträde strax innan privatiseringen) men till viss del även andra Carema- och Attendo-boenden. Christina Ankerhag, tidigare undersköterska på Koppargården:

Tidigare hade vi ett städbolag som skötte all städning. Allt det försvann. Det skulle vi sköta själva. Dessutom leasade vi sänglinne, alltså lakan och allt det där. Det försvann också. Nu skulle alla gamlingar hålla sig med lakan själva och vi skulle tvätta…

Palm citerar ett brev från Attendo-personal till Lidingö kommun:

Inför planerade besök från kommunen och länsstyrelsen förbereds det i dagar, cheferna hetsar upp alla, alla papper ska vara i perfekt ordning. Och när kontrollanterna kommer ska det vara musik i hallen, blommor på borden, alla boende ska tas upp och sitta.

Brevet är illustrativt för den inbillade kontrollapparaten – Socialstyrelsen och kommunerna – och dess reella maktlöshet. De tredje-vägen-anhängare som menar att privat vård visst är bra, bara vi ser till att kontrollera den (ofta råkar det vara samma personer som menar att kapitalismen visst gynnar mänskligheten, bara vi styr och reglerar den in i minsta detalj) får svara på frågan: hur många ska vara anställda, hur mycket resurser och tid ska samhället lägga ned enkom för att se till att vårdkedjorna inte bryter mot sina avtal och vanvårdar boende/patienter? Och vari ligger då den så mytomspunna privata kostnadseffektiviteten?

Samtidigt är privatanställda som bekant förhindrade från att larma (de omfattas inte av meddelarfriheten). Dvs skygglappar på kontrollapparaten, munkavle på de anställda:

Attendo säger att en anställd inte får ha fel när han eller hon slår larm. [Annars agerar den anställde illojalt/avslöjar företagshemligheter, etc.]

Apropå ”kundnöjdhet”, som många privata aktörer i vård, skola och omsorg alltid lutar sig mot, har Palm en intressant poäng:

88% av de som bodde på äldreboende kunde inte bli intervjuade eller klara kognitiva tester… [Artikeln ”Consumers of eldercare in Sweden: The semblance of choice”.]

Den huvudsakliga förtjänsten med boken är att den är en skiss på riskkapitalbolagens ekonomiska struktur och ett försök till att förstå deras politiska förbindelser – även om den är långt ifrån uttömmande. Palm återkommer flera gånger till att de ekonomiska incentiven har sipprat ned i organisationen till mellanchefer, som belönas med delägande i bolaget och naturligtvis saftiga bonusar. Lägre chefer och avdelningsansvariga hetsas mot varandra och får motsvarigheten till McDonald’s ”Månadens arbetare”. Det är inte långsökt att tro att denna företagskultur, denna monstrositet inom välfärden, påverkar även personalen på golvet (det har jag själv många erfarenheter från) så att de börjar snåla och spara, trots att de inte har någon materiell vinning av det. De tusenlappar man sparar på varje enskild patient och boende kommer väl till nytta på den större spelplanen:

Utköpsbolagen EQT, Nordic Capital, Altor och IK Investment Partners donerade 42 miljoner till Handelshögskolan 2011 och instiftade en professur i riskkapitalbolag… Professorn i riskkapital, Per Strömberg, blir sedan regelbundet intervjuad och framställd som oberoende expert i media…

~~~~~~~~

Boken är tunn, glest skriven, och har väl i ärlighetens namn inte så mycket nytt att komma med. Jaha, ekonomiska incentiv medför försakad vårdkvalitet. Är det en nyhet? Bitvis är det C-journalistik, som när Palm skriver om hur överlyckliga sköterskor ringer honom och gråtandes tackar honom för hans avslöjanden, eller när han glorifierar följderna av sin dokumentär (Äldrevårdsministern höll en presskonferens! Wow.), eller när han blåögd åker till USA och den ena forskaren efter den andra ”spänner ögonen i honom” och talar om hur verkligheten är. Låt gå, han närmar sig frågan från en annan position än vad jag gör. Men när paradoxerna med den korrupta bolagsstrukturen, den chanslösa kontrollapparaten samt den munkavlade och underbemannade personalen har uppdagats, saknas ändå den uppenbara slutsatsen: ekonomiska incentiv kommer att urgröpa de värden all god vård och omsorg står för.

~~~~~~~~

  • leveraged buyout: riskkapitalbolag köper upp företag med lånade pengar, säljer det efter några år med hög vinstmarginal, betalar tillbaka lånet – och gör relativt sett en större vinst på investerade pengar än om bolaget från början hade köpt upp företaget enbart med eget kapital.
  • räntesnurra: ränteutgifter är skatteavdragsgilla; alltså lånar dotterbolag av moderbolaget med höga räntor som äter upp stora delar av den beräknade vinsten, därefter slussas pengarna ut till skatteparadis som skattefria avbetalningar på räntan.

..

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s