Per-Oves sista resa (Klas Lundström & Ivar Andersen) [2014]

Screenshot_2015-03-14-20-47-47
 

En chockerande historia, som vittnar om förtrycket och brutaliteten i Västpapua – och ger en vink om vilka stora intressen som står på spel där. Per-Ove Carlsson från Gotland, tryckeriarbetare och frilansjournalist, bestämmer sig för att åka dit 1992 och undersöka omständigheterna kring Freeports enorma (världens största) guld- och koppargruva och den västpapuanska självständighetsrörelsen. Han är i landet i över tre månader, och håller telefonkontakt med familj och vänner. Kvällen innan han ska åka tillbaka till Sverige ringer han sin vän, märkbart nervös, och låter antyda att han har videoband med ytterst känsligt material (med all sannolikhet relaterat till självständighetsrörelsen) som han inte vågar ta genom tullen, utan istället planerar skicka hem via kurir.

 

Nästa dag hittar man hans lik på det rum han hyrde i Kiunga, med ett 14 cm långt sår tvärsöver halsen, och hans schweiziska armékniv bredvid. Alla tillhörigheter är orörda, utom videobanden som är mystiskt försvunna. Rektorn som hyrde ut rummet och sov på nedervåningen, hade inte hört någonting. Såväl han, som lokalpolis och domare, tolkar det hela som självmord – med motiveringen att dörren till hans rum var låst! Av alla absurditeter som finns i historien, är detta den värsta. Vi pratar om den indonesiska säkerhetstjänsten Kopassus, som har terroriserat världens fjärde största land i 30 år – tror NÅGON att de inte kan dyrka lås? Eller skrämma en rektor? Såväl den indonesiska som den svenska rättsläkarundersökningen landar i misstanke om självmord – men i Sverige noteras ett nålstick i armvecket. Och framför allt, varför skulle han ta livet av sig efter tre månaders slit, så nära att få lön för mödan? Självmord är uppenbarligen lögn.

Lundström och Andersens reportage i Per-Ove Carlssons fotspår låter antyda att fraktionsstrider inom gerillarörelsen kan ha kostat honom livet. De kommer i kontakt med bybor (som skyggar när Per-Ove Carlsson kommer på tal – vilket i sig inte är ett bevis) och motståndsmän i Papua och i exil, som är övertygade att han mördades av en fientlig rebellfraktion. Det låter osannolikt att de skulle ta sig för något sådant utan säkerhetstjänstens vetskap, men det är tänkbart – om uppgifterna att hans bödlar avrättades stämmer, kan det tyda på att det var ett överilat beslut som inte kom från toppen av hierarkin. Jag spekulerar vanligtvis inte såhär, men troligtvis är teoribyggen det närmaste vi kommer sanningen.

40 sidor, enkelt att låna på nätet från Stockholms stadsbibliotek och annars 19 kr på nätet. Måste-läsning. Tänkvärt och rörande förord av Thomas Petersson.

...

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s