Svenska hackare (Daniel Goldberg & Linus Larsson) [2011]

Svenska hackare SE15 (10)

Spännande medan man läser; ju mer tiden går efteråt, desto mindre intressant blir det.

Flera år senare beskriver han [Philip Pettersson] hovrätten som ett gäng pensionärer och minns särskilt en av nämndemännen, en äldre herre med stödkrage. Genom hela rättegången satt han med huvudet lutat lätt åt sidan, enligt närvarande med ögonen nätt och jämnt öppna, medan han lyssnnade på vittnesmål och tog del av bevisning på en så hög teknisk nivå att knappt en ingenjör med examen i datavetenskap skulle hänga med i alla detaljer.

För Philip Pettersson blev han symbolen för en vuxenvärld som inte begrep en bråkdel av allt han visste om datorer och nu hade satt spår i hans liv som aldrig skulle försvinna. De hade inte vuxit upp på nätet. De hade inte som barn upptäckt en helt ny värld, en Narnia-garderob av sammankopplade datorer, kod och servrar, en plats där logik och intelligens kunde skapa vad som helst och där vilket ställe som helst på jorden var lika tillgängligt som gården utanför fönstret. De äldre hade aldrig lärt känna någon utan att veta hur han eller hon såg ut, bara genom vännens ord, kod och kunskap.

[PP: Men några av killarna från rikskrim visade snarare en slags respekt.]

flera aspekter: barn-vuxen, social outcasts… meritokrati

.mil och .gov – bergsklättring

Nu fanns en digital motsvarighet [till punkrörelsen], någonting att enas kring för de som inte passade i skolans fotbollslag eller var särskilt intresserade av att meka med mopeder. I mitten av 1980-talet började allt fler tonårsrum runt om i Sverige att lysas upp av det svagt grönskimrande skenet från datorskärmar.

För datorvärldens ursprungsbefolkning [!] var utvecklingen chockartad. På bara ett par år hade deras värld gått från välbevarad hemlighet till allmän angelägenhet. Datorer slutade vara en nördig och perifer subkultur…

ambassadhackaren: Tor skyddar avsändare och mottagare, inte innehåll

VFH vs Aftonbladet (intressant – varför?). Helin kontrar: källskydd.

Dataföreningen uttalar sig (24 000 medlemmar hängs ut)

Ibland känns det som att vi pratar med fantomer, ansiktslösa smeknamn som enbart existerar när vi slår på våra datorer och kopplar upp oss mot IRC.

2005: Enligt den mejlkorrespondens som lades ut på sajten hade en infiltratör med täcknamnet Rouge arbetat hos Bahnhof på uppdrag av Antipiratbyrån och den amerikanska filmindustrins lobbygrupp Motion Picture Associationn. Det var också Rouge som hade planterat de piratkopierade filerna på Bahnhofs system, som var målet för tillslaget mot företaget.

2011 – timing…

Många hackers går till säkerhetsindustrin

hack: ursprungligen MIT; ”snillrik lösning” på elektroniskt problem

Annonser

~ av bookplanet på mars 15, 2015.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: