The bullet and the ballot box – The Story of Nepal’s Maoist Revolution (Aditya Adhikari) [2014]

En storslagen politisk genomgång av Nepals moderna historia. Dessvärre har det gått närmare fem år sedan jag läste den (skriver i 2020) och dess fina nyanser och litterära kvaliteter minns jag inte.

Överlag är det historien om ett mycket fattigt land där det för stora delar av befolkningen är mycket krävande att leda ett liv. Ett land inklämt mellan två stormakter, dömt till instabilitet och vacklan än åt den ena, än åt den andra polen. Ett land härjat av imbecilla monarker, marionetter åt större krafter än de har förstånd att se.

Maoisternas framfart började med en grupp trashankar (dock ideologiskt drivna) som attackerade arméns baracker och rentav lyckades mörda monarken 2001, vilket medförde undantagstillstånd i landet och särskilda befogenheter för den nye kung Gyanendra.

Tre stora krafter verkar finnas: maoisterna, monarkin och flerpartisystemet (det demokratiska systemet). Även inom maoisternas grupperingar har det hela tiden funnits vacklan än mot nationalism (samarbete kungen) och demokrati (parlamentariskt arbete). Den utbredda fattigdomen och de tidigare regenternas inkompetens och korruption säkerställde att de maoister som förordade underjordisk organisering och gerillakrig hade stöd bland befolkningen. Likaså den ekonomiska och politiska instabilitet som följde flerpartisystemet som infördes 1990 – en stark hand (även en upplyst diktatur) måste ha verkat lockande. Ovanstående är en partiell förklaring till valsegern 2008 (och varför maoisterna efter en sammanslagning med kommunisterna 2018 ännu behållit makten).

Jag minns nu inte detaljerna (och understrykningarna är alltför många för att jag ska orka gå genom dem nu) men säkert är att jag återvänder till den här boken om jag någon gång får chansen att åter se Himalayas.

 

  • halcyon [adj] = prosperous, calm (often used nostalgically to describe past times)

  • acrimonious = bitter

  • interlocutor = ‘middleman’ in negotiations

  • rivulet = small stream

  • skullduggery = underhanded or devious behavior

  • wherewithal = means, resources

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s