Självkänsla på djupet (Marta Cullberg Weston) [2007]

symboldrama – prata med barnet medan traumat ”unfolds”

Mina klienter är inte sjuka – de har allmänmänskliga problem och gamla skador…

Inre slavdrivare/domare

Barnet kan utsättas för retsamhet och gyckel. Det är något som små barn har svårt att hantera och det leder ofta till att barnet skäms över sig själv. Syskon kan här ställa till med en hel del skada utan att de inser hur mycket de påverkar.

göra skillnad ”mellan sig själv och detta negativa internaliserade objekt”

…bli solidarisk med sig själv och med sitt inre barn…

När man bar på en negativ självbild vågar man ofta inte sätta sunda gränser eftersom man har ett stort behov av att bli sedd som snäll och trevlig av omgivningen. Det kan leda till utmattningsproblem av olika slag.

Med  den kognitiva terapin har vi fått in en del nya ord i terapi-jargongen. Nu vill man h ”redskap” som gör att man hanterar situationen bättre och ”läxor” där man tränar på att förändra sitt tänkande. Min bild av terapi är mindre av en reformskola än en upptäcktsreas till vår inre outforskade kontinent, men jag kommer ändå här först att ge en hel del information som var och en själv kan använda som redskap i kampen mot de negativa självbilderna.

Det destruktiva är att den inre kritikern använder misstagen för att sänka självkänslan. Då får man inte chans att lära sig något av dem.

rensa ut ”borden” (städning)

Generalisering, tankeläsning, personalisering

Låt barnet ha rättegång, trösta barnet, skriv brev till det, introducera den vuxna som stödperson för sig själv! Klienten tar med foto på sig själv – väcker sympati!

Terapeutiska tekniker som fokuserar på situationen ”här och nu” ger inte möjlighet att röja upp i dessa inre snåriga känslor.

När man inte litar på att man kan bli älskad kan det leda till ett omåttligt behov av kärleksbevis från partnern.

Den inre minan utlöstes denna gång av att hon fick ett barnbarn och kände sig åsidosatt av svärdottern.

osjälvständig personlighetsstörning i DSM – här: sök förståelse

En sent påkommen uppgörelse med föräldrarna kring något som skett i dåtid ger sällan bra resultat utan skapar oftare skuldkänslor och förvirring… Det går att genomföra om man är försonad med det som hände…

Personer som känt sig tomma inombords inser at det långtifrån är sant. De upptäcker under resans gång en källa till rikedom i sitt inre som ed inte haft en aning om. De har en inre kreativ värld av oanade dimensioner.

Falla tillbaka i gamla mönster – kunskap gör att de kan brytas ändå

…leder vägen alltid fram till att man hittar en fin liten unge under all bråte.

emotionella abscesser; föräldrars glorior bleknar

somatiska symptom; astma, huvudvärk, bröstsmärta! härleds till konflikter…

drömsymbolik too much…? föreställer sig som träd; ett område visset i trädkronan

Vi är många som vuxit upp med serietidningen Bamse. Under min uppväxt var det inte världens starkaste björn utan Skalman jag var fascinerad av och min största önskan var att få blicka in under skalet. När jag var liten förstod jag inte min samhärighet med Skalman på en medveten nivå men kanske förberedde det mig för att kunna ta itu med det som vuxen.

Tiden i terapin har varit just en upptäcktsresa bakom det hårda och bepansrade, bakom det som har varit mitt skal. Skalman kan tas för en ganska lustig figur samtidigt som han är gagnska tragisk – detsamma gäller mig. Skalmans uppfinningar är fyndinga, och det finns en anledning till det. Han har uppfunnit en tandborste som borstar själv, dansskor som dansar, skottkärror som går själva och mycket annat. Uppfinningarna är underfundiga men tragiken är att de kompenserar för livet – för vem behöver dansa om har skor som dansar för en? Detär som om uppfinnaren fjärmar sig från livet genom sina egna uppfinningar.

ilska och skam förbjuds, pressas ned – emotionell förvirring

Nils far hade en negativ konkurrerande inställning till sin nu vuxne son. Han brukade visa sitt förakt genom att på ett skämtsamt sätt avfärda sonens alla åsikter och hans framgångar i yrkeslivet. Genom att det doldes bakom en skämtsam yta var det svårt att komma åt.

Is life about managing, coping, getting by? Is there room for thriving, glory, dreaming?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s