Den skenhelige svensken (Louise Brown) [2014]

IMG_2713

Plockade in denna till vrakpris på bokrean, och i efterhand är det lätt att inse varför ingen har hört talas om detta praktverk. Det är nämligen en ändlös rad av dumheter skrivet av en pseudoliberal sopa som skriver för dåligt för att publiceras på Timbro.

Det visar sig tämligen snart att ”den svenska skenheligheten” syftar på att korruptionen är störst i kommunal och offentlig verksamhet (återkommande poängteras detta, utan att belägg framförs), vilket vi genom liberalernas psykologiska överguru David Eberhard får veta beror på svenskens trygghetsberoende, lättkränkthet och paternalistiska folkhemsbygge. Sådärja – kedjan är sluten.

Visst är korruption mer iögonenfallande och smutsig när den sker i offentliga positioner. MEN, den saga som Louise Brown förtäljer bortser helt från att korruption tillhör det privata näringslivets absoluta fundament. Jag upprepar: det finns ingen privat verksamhet i någon större skala, utan korruption som huvudbeståndsdel. Allt prat om etisk handel och etiska riktlinjer under ett genomkorrupt nyliberalt kapitalistiskt system är i grund och botten skådespel. I takt med ökande bolagisering, avreglering och privatisering av det offentliga är det knappast förvånande att kommuner, landsting och andra offentliga strukturer vill ”leka företag” inte bara genom att plocka pinnar, ha nöjda kunder och ”budget i balans”, utan även genom att svindla lika mycket som deras kompisar i big business. Därför läser jag inte den här smörjan längre än till sid 45, och resten av boken kan hittas i sopnedkastet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s