Smartast i världen – IQ-sällskapen från insidan (Linda Leopold) [2013]

IMG_2986

Förvånansvärt välbalanserad bok som börjar med att Linda Leopold (låter som ett artistnamn…) klarar Mensas inträdesprov och börjar utforska sällskapet. Det visar sig snart vara – detta är mina ord, LL är långt mer diplomatisk – ett gäng självbeklagande, socialt inkompetenta, ”noveau smart”-narcissister som inte gör annat än umgås och super (en mensan hävdar att de ”dricker sig normalbegåvade”). Uppenbarligen anser dessutom många av medlemmarna att de endast kan umgås med ”IQ-jämbördiga” – många anger sig ”missförstådda”, ”utanför” och ett flertal ”socialt handikappade” och ”strukturellt förtryckta” av sin höga intelligens [sic]. Detta är verkligen patetiskt, och tyder i mina ögon på allvarligt störda självbilder. Det betyder helt enkelt att ett antal personer tillåter en poäng på ett prov (jag undviker medvetet ordet egenskap) trumfa alla andra egenskaper och intressen som de kan ha gemensamt eller inte gemensamt med andra. Om jag känner mig obekväm och utanför i ett socialt sammanhang (händer minst ett par gånger i veckan), inte fan går jag och tänker att det måste vara min skostorlek?

Hursomhelst. Därifrån går hon vidare till att utforska IQ-testningens bakgrund, ofta med nyansering från IQ-konceptets, och i ett större perspektiv även hela intelligensmätningskonceptets, kritiker. Hon snuddar vid de frenologiska och rashygieniska undertonerna utan att det blir tungrott, och faktiskt utan att haspla ur sig alltför många korkade uttalanden om den hemska välfärdsapparaten som stympar sina medborgare som annars är på modet just nu. Hon kontaktar, möter och intervjuar de främsta inom IQ-testvärlden. Hon gör de mer avancerade testerna (även de som tar flera veckor att göra klart). Bokens uttalade mål är att utforska huruvida IQ kan tränas upp, varför hon inte hymlar med att hennes egen IQ stiger under resans gång. Allt som allt gör hon alltså ett gediget researcharbete.

En väldigt intressant karaktär är den knappt 40-årige psykiatrikern Evangelos Katsioulis, av många ansedd som världens ”smartaste”, med IQ omkring 200. Han ger kärnfulla svar på Leopolds frågor om intelligens:

Att vara smart eller inte anser jag bara handlar om vad man gör av sin förmåga.

[…]

Många av medlemmarna [i Mensa] arbetar till och med inom den finansiella sektorn. Har någon sagt något? Vad r egentligen poängen med att vara medlem i de här sällskapen där ingenting uträttas, särskilt nu när vi befinner oss i en sådan svår situation?

[…]

Jag skulle inte säga att forskning är särskilt kul. Livet är för kort för att tillbringas i ett laboratorium och bara leka med kemiska substanser eller dna eller mikroskop eller små bollar.

[…]

LL: ”…blir jag då bättre på att resonera i allmänhet [om jag höjer min IQ]?”

EK: ”Nej. Läs hellre filosofi.”

Hon intervjuar James Flynn (känd för flynn-effekten; den stadiga ökningen av genomsnitts-IQ över de senaste decennierna; 20 poäng på en generation) som delar med sig av ett oförglömligt citat:

Vet du vad Karl Popper sa om Mensa? När Mensa frågade om han ville gå med svarade han att han inte var säker på att han var så intelligent. Men han var i alla fall inte så dum att han ville sitta och prata med människor när det enda de hade gemensamt var att de var intelligenta.

~~~~~

Boken väckte hos mig flera frågor. Först och främst: vad är intelligens? (LL föreslår: ”intelligens är det som intelligenstester mäter…”) Kan intelligens (intelligenserna?) överhuvudtaget definieras? Vem har mandat att definiera det/dem? Varför skulle vi vilja mäta just intelligens, när det finns så många mänskliga egenskaper som vi vet inte går att mäta (empati, humor, kärleksfullhet)? Först när dessa frågor besvarats är det möjligt att på ett trovärdigt sätt försöka mäta och jämföra intelligenser (och då eventuellt hamna i den högst intressanta frågan: till hur stor del skiljer sig intelligens mellan individer, och hur bör samhället förhålla sig till det? Redan idag förhåller ju sig samhället på ett särskilt vis gentemot de med höga betyg/högskolepoäng – ett socialt sanktionerat intelligensmått).

Bara för att somliga organisationer och institutioner gynnas av ett snabbt screeningtest som IQ (t.ex. super-universitet som vill rekrytera studenter i tidig ålder) betyder det inte att begreppen är oproblematiska. Och bara för att de som får höga poäng på dessa märkliga och verklighetsfrånvända tester vill starta intresseklubbar betyder det inte att samhället har någon skyldighet att legitimera deras intelligensbegrepp.

~~~~~

MEN, jag har som vanligt sparat min knockout till slutet. Efter att ha studerat mänsklig fåfänga och pseudo-objektivitet i andra fält, kan jag inte annat än att slås av det omfattande hyckleriet kring IQ-begreppet.Här har vi ett skenbart neutralt mått, reproducerbart och mätbart. Men det används godtyckligt och endast i syfte att bekräfta florerande fördomar (om intelligenta, kontra ointelligenta) och framför allt är ”vetenskaplighetens” roll att skänka aura av sanning till det som alltid har sagts: somliga är bättre än andra. Så exempelvis säger Paul Cooijmans (en av världens främste testskapare): ”Människor under IQ 140 är mer benägna att tro på irrationella, ologiska saker” – återigen; en poäng baserat på ett abstrakt och verklighetsfrånvänt test trumpar alla andra mänskliga egenskaper. Och hur var det med mätbarheten? ”Enligt [Catharine Cox Miles’] beräkningar hade Mozart en ungefärlig IQ som barn på 180, Goethe 185 och John Stuart Mill 190.” [Min kursiv.] Är testet ett exakt mått eller inte?

Om det vore så enkelt! Om livet självt kunde reduceras till en siffra, hur trösterikt och fasansfullt det vore.

 

  • mens = intellekt, mensa = bord

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s