Fiskarmännen (Chigozie Obioma) [2015]

berättarteknik

Chinua Achebe – Okonkwo refereras. Monopolär berättelse; klassisk tragedi

slutet ?

En slöja föll ner över hans allseende ögon som vi trodde hade förmågan att lägga märke till minsta lilla fel vi gjorde i hemlighet… Och så bröt vi oss loss.

symbolik – jante?

mamma agiterar – blir snäll

…men ni väljer istället att bli fiskare.

igbo – drömskt, abstrakt

Abulu – profet, närbilden av honom: luktar av allt dåligt, samhällets svarta hål. Han har krälat, sett alla hemligheter, han är avslöjaren,

Jag noterade att hans kropp bar med sig en mängd olika odörer, varav den mest påfallande var en lukt av avföring som svävade emot mig som en svärm surrande flugor när jag kom ännu närmare honom. Jag tänkte att denna lukt måste komma sig av att han sällan torkade sig efter att ha haft avföring. Han ångade av svett som samlats i den täta hårväxten kring könet och i armhålorna. Han stank av skämd mat, oläkta sår och var och andra kroppsvätskor och av sopor. Han luktade rostig metall, ruttnande materia, gamla kläder, avlagda underklläder som han hade på sig ibland. Han luktade också av löv, klätterväxter, murkna mangofrukterfrån Omi-Ala,avsanden från flodstranden, och till och med av själva vattnet. Han bar lukten av nbananträd och guavaträd, av harmattandamm, kasserade kläder från den stora tunnan bakom skrädderiet, av matrester från stadens slakthus, av rester från sådant som gamarna ätit, använda kondomer från La Room-motellet, av avloppsvatten och  dynga, av sperma efter utlösningarna som han lät ströma ut över sin egen kropp varje gång han onanerade, av vaginalvätska, av intorkat slem. Men det var inte allt; han luktade av immateriella saker. Han luktade av andra människors avbrutna liv och deras själars stillhet. Han luktade av okända saker, av främmande beståndsdelar och skräckinjagande och glömda ting. Han luktade av döden.

Rädslan, som hittills hade förstört Ikennas välbefinnande, hälsa och tro, förstörde nu hans relationer, av vilka den närmaste var den han hade till oss, sina bröder.

sammanflätning Nigerias historia

Hope ’93 – Farewell to poverty

 

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s