Uncle Tom’s children (Richard Wright) [1993]

En monumental novellsamling om den oförställda rasism som dominerade de svarta amerikanernas liv så sent som för två generationer sedan. Här, säger Wright och pekar på dagens USA, är rötterna till ”raskravaller”, ojämlika livsmöjligheter, segregation, ghettos, polisskjutningar, droghandel, överfyllda fängelser, hiphop och allt det andra. Här är monstret. Här är vita, som enkelt kan sträcka sig fram och släcka ut ett svart liv uatn större krumbukter. De är skrivna på 1930-talet, men det är inte svårt att se dem utspela sig.

Och även för någon som anser sig relativt bildad i modern amerikansk historia är det en skakande läsning, en påminnelse om skönlitteraturens kraft och potential. Den första novellen, ‘Big boy leaves home’ skildrar en ung pojkes skräck för att bli lynchad med drabbande precision och hjärtklappning. Hur han vet att vare sig föräldrar eller någon annan kan skydda honom. Hur han vet att om han väl faller i mobbens våld, är döden blott en räddning undan slag, knivar och eld.

‘Down by the riverside’ förstärker bilden ytterligare. Bilden av liv som levs på en knivsudd, med helvetet på båda sidor. En översvämning drabbar en stad (Katrina?) och de svarta saknar möjligheter att rädda sitt och sina. En familj nöds ta en båt som visar sig tillhöra en vit man. Skottlossning utbryter och ägaren dör. De är förlorade om de upptäcks; någon hänsyn till nöd kommer inte att tas. Deras hela existens beror på bevarandet av hemligheten i nattens mörker.

‘Long black song’ sticker ut i samlingen. En historia om en svart kvinna som ger efter för en kåt och aggressiv (vit) handelsresandes närmanden och går i säng med honom. Hennes hårt arbetande make upptäcker otroheten när han kommer hem, och trots alla uppoffringar de gjort tillsammans för att leva ett blygsamt men tryggt liv, kan han inte förlåta henne detta – de är bägge förlorade.

‘Fire and cloud’ är en avspegling av Wrights närhet till kommunistpartiet (som han bröt med 1937, när de var som mest stalinistiska och ville styra allt efter sin enfald, även konsten). En pastor tvingas välja mellan att stötta agitatorernas planerade demonstration genom att uppmana sina utblottade församlingsmedlemmar att gå dit eller akta polisens illa dolda hot om blodbad om inte folk håller sig hemma. Ett briljant dilemma som sätter fingret på de uppoffringar som politiken har krävt av de fattiga och deras eviga vacklan mellan att våga drömma om något nytt, eller låta nöja sig med livhanken och armodet, hur eländigt det än är.

Den avslutande ‘Bright and morning star’ är en berättelse i samma anda. En djupt troende mor försöker förmana sin radikale son att leva rättmätigt, kristet och inte göra så mycket väsen av sig. När sheriffen trakasserar henne i jakt på honom väcks något till liv i henne som slumrat länge, och hon börjar äntligen förstå världen såsom han ser den. Hon kommer äntligen att beundra sin son för det som hon trodde var dumdristighet och temperament. Men det är för sent, ödet hinner ikapp dem.

Novellerna beskriver sålunda människor som gör sitt bästa men av olika skäl tvingas till omöjliga beslut som de sedan måste försöka dölja för sin omgivning. Döden är aldrig mer än ett steg bort, våldet präglar varje andetag. De kan inte fly sina burar, hur rättroende, moraliska, kloka, snabba eller sympatiska de än är. Richard Wright är en författare att återvända till.

PS. Och förresten, hela boken är skriven på dialektal amerikanska, som Twain:

”Ma, Ah done tol yuh a hundred times. Ah cant see white n Ah cant see black,” he said. ”Ah sees rich men n Ah sees po men.”

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s